Nov 26

Што е бизнис циклус?

Бизнис циклус е важна алатка за сите претприемачи кога се прават прогнози и стратешки планови. Иако бизнис циклусот се состои од две главни фази на ширење и на паѓање, овој циклус може да биде поделен во шест помали фази. Еве повеќе детали за овој пристап. Бизнис циклусот се однесува на периодите на бизнис ширење и …

Continue reading »

Nov 18

Микробизнис наспроти Дополнително Вработување

микробизнис

Која е најголемата грешка која луѓето ја прават кога сакаат да остварат дополнителен приход? Кога некому ќе му се појави потреба од дополнителен приход, најчесто се одлучува да започне со втора работа. Доколку за второто работно место не се потребни никакви посебни познавања и техники, лицето најчесто наоѓа работа која е помалку платена од тековната …

Continue reading »

Nov 06

Важноста на англискиот јазик во модерниот бизнис свет

abc

Според пресметките на Британскиот Совет, англискиот јазик е третиот најзборуван јазик во светот. Со околу 2 милиони лица кои можат да го збооруваат овој јазик, англискиот станал меѓународен јазик за бизнис комуникација, особено во одредени индустрии како патување, хотелиерство, трговија, инженерство, здравство и финансии. Историјата на англискиот како бизнис јазик Англискиот јазик станал популарен во …

Continue reading »

Oct 28

Како да задржите 90% oд наученото

90

Замислете дека имате една кофа со вода. Секојпат кога ќе се обидете да ја наполните кофата, 90% oд водата веднаш би истекла надвор од кофата. Од секое дополнување, во кофата ќе ви останува едвај 10%. Колку пати ќе се обидувате да ја наполните кофата до горе? Одговорот е едноставен: само еднаш. Првиот пат кога ќе …

Continue reading »

Oct 26

Ова ли е најдоброто што можеме?

Неодамна во САД беше спроведена една ригорозна студија во едно средно училиште со уште повознемирувачки резултати. Истата ви ја презентирам во продолжение: Кога ќе пораснете која од следните работи би сакале да ја работите? • Генерален директор на огромна компанија како на пример General Electric • Офицер во морнарица • Сенатор на САД • Претседател …

Continue reading »

Oct 16

Ричард Бренсон: Како да постигнете рамнотежа помеѓу животот и работата

richard-branson

Како и секој друг претприемач кој започнува нов бизнис, нормално е постојано да Ве следи чувството дека имате стотици работи кои треба да ги завршите, а никако да најде време за тоа. Во таква ситуација лесно се занемаруваат здравјето и фамилијата, поради тоа што најголемиот дел од времето го минувате завршувајќи ги најитните работи. Наоѓањето …

Continue reading »

Oct 08

Одлуката да се успее е навика на успешните луѓе

успех

Одлучноста на лидерите, иницијативата и оптимизмот во поглед на резултатите се заразни. Проактивноста на лидерите се пренесува на тимот и иницира добри резултати. Од сево ова произлегува дека не можете да бидете добар лидер ако немате изградена навика на проактивност и не можете да бидете успешна компанија ако немате проактивни, инспиративни лидери Честите одлуки и …

Continue reading »

Oct 05

Менaџирање со време

време

Знаете ли во кој квадрант сте? Ова прашање е асоцијација на сјајната книга на Стивен Кови “Седум навики на успешните луѓе”. Влегува во списокот на задолжителна литература. Имате таков список, нели? Затоа да преминеме на основната идеја. Ви треба моливче и парче хартија поделено на четири дела. Ќе ги наречеме четири квандранти. Замислете си еден …

Continue reading »

Oct 04

Зошто врвните се врвни?

врвни

Што го прави еден Надал толку успешен спортист? Што го прави Ворен Бафет да биде светски најпознат(и најбогат) инвеститор? Сите ќе речеме дека тие поседуваат природен талент токму за она што го прават. Како што Бафет има изјавено неодамна, тој бил “со вродена способност да го алоцира капиталот”. Еден во милион. Или ја имаш таа …

Continue reading »

Oct 02

Удобното живеење во градовите

sust

Дали може технолошките пронајдоци навистина да помогнат за зелена животна средина во наашите градови? Дали технолошките идеи од младите претприемачки бизниси би можеле да бидат двигателите за напредок на ова поле? Еден собир на претприемачи во Лондон наменет за штотуку отворени фирми од технологијата ги изнесе своите амбициозни идеи на еден многу практичен тест. За …

Continue reading »

Older posts «

WordPress SEO