Category Archive: Видео

Sep 18

Прашања и одговори

Ова забавно видео со говорот на комедијантот Џулија Свини покажува дека понекогаш не можеме да ги избегнеме одговорите на некои прашања, особено кога другите ни поставуваат умни прашања. Преземено од: www.ted.com

Sep 13

Како да слушате подобро

слушате

Во нашиот сè побучен и побучен свет, како што вели експертот за звук Џулијан Трежер, “Го губиме нашето слушање.” Во овој краток и фасцинантен говор, Трежер, споделува пет техники како да го истренирате вашиот слух за свесно слушање на другите луѓе и на светот околу вас. Ние го губиме нашето слушање. Џулијан Трежер тврди дека …

Continue reading »

Sep 08

Дерек Сиверс: Чудно или само различно?

Како што вели поговорката: „Секое нешто има две страни“, и за 2 минути, Дерек Сиверс покажува дека ова е вистина за работи кои не сте ги очекувале. Преземено од: www.ted.com

Sep 04

Како да бидете креативни во ресторан

Бен Роше и Хомаро Канту се готвачи, сопственици на ресторан од 2004 година. Посетителите на почетокот мислеле дека тоа е јапонски ресторан и поради тоа постојано имале нарачки за јапонска храна. После десет илјади нарачки за маки рол, тие решиле на луѓето да им го пружат она што го барале. Како започнале? Земале една порција …

Continue reading »

Aug 31

Три С за совршено

Блогот на Нила Пасрича – “1000 Awesome things”, ги промовира едноставните животни задоволства, од бесплатното кафе до чистата постелнина. Во овој искрен говор одржан за време на конференцијата TEDxToronto, тој открива три тајни кои започнуваат на буквата „С“ и кои ќе Ве доведат кон навистина чудесно живеење. Преземено од: www.ted.com

Aug 28

Да ги одгледуваме децата да бидат претприемачи

Здодевно му е во училиште, бега од часовите, не се согласува со другарчињата: Ова дете може да биде претприемач, вели Камерон Херолд. На конференцијата TEDxEdmonton, тој зборува за родителство и образование кое им помага на идните претприемачи да процветаат – како деца и како возрасни. Преземено од: www.ted.com

Aug 22

Полесно е да се штеди утре, отколку денес

Лесно е да си ветите дека ќе започнете да штедите идната седмица, но што доколку треба да започнете денес? Денес сакаме да трошиме. Економистот Шломо Бенарци е еден од најголемите поборници за штедење за пензија. Тој прашува: Како предизвиците во однесувањето да ги преиначиме во решение? Бенарци е еден од основачите на програмата Заштедете Повеќе …

Continue reading »

Aug 16

Тајното задоволство за подобра работа

Претприемничка Академија

Веруваме дека треба да работиме за да бидеме задоволни, но можно ли е обратното да е поточно? Во својот брз и забавен говор од TEDx, психологот Шон Акор дискутира за тоа како задоволството кај луѓето инспирира продуктивност. Да се биде над просекот Доколку се постави прашањето: Колку брзо може да научи да чита едно дете …

Continue reading »

WordPress SEO