Sep 29

Потребата за средства при започнување нов бизнис

business

Силвеин Рочон е сопственик на консултантска фирма за претпримеништво. На својот блог ја споделува оваа интересна статија. Веројатно, кога би започнувале нов бизнис, не би сакале да имате потреба од големи финансиски средства на самиот почеток. Понекогаш тоа е неопходно. но најчесто најдобро е да започнете со средствата и со алатките кои лично Вие ги …

Continue reading »

Sep 26

Паметно барање финансии

Finances

Без разлика дали барате мал, краткорочен заем или сакате амбициозно да ги достигнете успешните бизнисмени, силната подготовка и планирање можат да ги подобрат вашите шанси за пронаоѓање на финансии за вашиот бизнис. Потребно е да ја прикажете вашата фирма во најдобро можно светло за пронаоѓање на перспективни извори. Подгответе се однапред за овој процес. Десет …

Continue reading »

Sep 25

Како најдобрите лидери ја градат довербата

лидер

Годинава, на седумдесет и девет годишна вораст почина Стивен Кови, автор на извонредната книга “Седум навики на успешните луѓе”, како и на други три книги кои се продадени во повеќе од милион примероци. Во продолжение Ви даваме еден од неговите говори на тема Лидерство. Речиси каде и да се свртиме, довербата е во опаѓање. Довербата …

Continue reading »

Sep 21

Лидерството наспроти Менаџментот

Лидерство

Една од прастарите легенди е онаа дека “Mенаџерите прават добри лидери”. Ова драги мои, не би можело да биде далеку од вистината. Менаџерите честопати функционирале под “Tеорија X” и под “Tеорија Y” за Менаџмент. Според теоријата “X” важи дека вработените се мрзливи и треба да бидат водени и постојано мотивирани во извршувањето на нивните работни …

Continue reading »

Sep 19

Користете ја практичната интелигенција

pi

Дали поседувате практична интелигенција? Еден ден, двајца бизнисмени Мето и Ѓорѓи седеле дома и гледале квиз на телевизија. Еден од натпреварувачите одлично напредувал во квизот, покажал солидно знаење и лесно ги минал повеќето игри со големи изгледи дека ќе победи на крајот. Мето рекол: “Нема ништо на светот што овој тип не знае. Тој би …

Continue reading »

Sep 18

Прашања и одговори

Ова забавно видео со говорот на комедијантот Џулија Свини покажува дека понекогаш не можеме да ги избегнеме одговорите на некои прашања, особено кога другите ни поставуваат умни прашања. Преземено од: www.ted.com

Sep 18

Како иновативните лидери остануваат успешни?

лидер

Магазинот Форбс веќе втора година по ред ги избира најиновативните компании во светот. Тие се обидуваат да одговорат на прашањето: Зошто некои компании се способни да создаваат и применуваат неверојатни иновации во работењето, додека на другите тоа не им успева? Резултатите покажале дека се работи за најмалку три клучни работи кои иновативните компании ги издвојуваат …

Continue reading »

Sep 14

Промени – основа за успешен развој на бизнисите

промени

На денешните Македонски менаџери-основачи кои природно се “деловно неписмени”, бидејќи само мал од нив поминале низ никаква деловна школа, еден под поголемите предизвици е како да станат ефикасни менаџери. За да можам со повеќе лични примери да го илустрирам моето лично мислење, во наредниот текст ќе се задржам само на менаџерите-основачи. Чекор по чекор – …

Continue reading »

Sep 13

Претприемач без стратешки план е обичен сонувач

Претприемач

Одлуката да станете претприемач е животен потег и би требало да биде само еден дел од долгорочен стратешки план. На овој чекор не би требало да се одлучите само поради тоа што сте лути на Вашиот шеф, затоа што сакате да бидете богати или пак затоа што некој друг мисли дека тоа е добра идеја. …

Continue reading »

Sep 13

Како да слушате подобро

слушате

Во нашиот сè побучен и побучен свет, како што вели експертот за звук Џулијан Трежер, “Го губиме нашето слушање.” Во овој краток и фасцинантен говор, Трежер, споделува пет техники како да го истренирате вашиот слух за свесно слушање на другите луѓе и на светот околу вас. Ние го губиме нашето слушање. Џулијан Трежер тврди дека …

Continue reading »

Older posts «

» Newer posts

WordPress SEO