Sep 12

Надминување на јазот помеѓу Теoријата и Праксата

Пракса

Academy of Management поседува посебен оддел наречен Entrepreneurship Division чија основна активност е “промовирање и потпомoгнување на размената на информации, концепти, идеи и резултати од истражувања помеѓу професорите и претприемачите кои се интересираат за претприемништво. И покрај тоа што имаат организирано ваков посебен оддел, сепак подолго време не успеваат да го заживеат според целосната замисла …

Continue reading »

Sep 08

Претприемништво – привилегија на високоразвиените земји

Преку внатрешна алокација на претприемнички талент во правец на иновирање на производите и процесот или преку користење надворешни соработници (outsourcing), развиените економии со забрзани чекори се движат кон претприемничка економија: производствена структура која се потпира на производство на нови продукти и иновирање на постоечки продукти со цел креирање на додадена вредност. Дали е тоа случај …

Continue reading »

Sep 08

Дерек Сиверс: Чудно или само различно?

Како што вели поговорката: „Секое нешто има две страни“, и за 2 минути, Дерек Сиверс покажува дека ова е вистина за работи кои не сте ги очекувале. Преземено од: www.ted.com

Sep 07

Дали да си заминам?

Грег Вадел

“Јас сум посветен(а) на работата, на животот и на сите значајни работи кои ги правам. Но наидувам на потешкотии во работата. Мислам дека моите основни вредности не се споделуваат со раководството на организацијата каде што работам. Што треба да сторам? Дали мислите дека треба да си заминам?” Ова прашање му било поставено на др. Грег …

Continue reading »

Sep 05

Македонија 2025

Мајк Зафировски

Бордот на директори на Македонија 2025 – годинава во периодот од 18 до 21 октомври во Охрид организира самит под наслов: Откривање на можностите – Поттикнување на бизнис дијаспората за промовирање на трговија, инвестиции и економски раст. Во продолжение Ви го пренесуваме и писмото од Мајк Зафировски – претседавачот со бордот на директори во Македонија …

Continue reading »

Sep 04

Како да бидете креативни во ресторан

Бен Роше и Хомаро Канту се готвачи, сопственици на ресторан од 2004 година. Посетителите на почетокот мислеле дека тоа е јапонски ресторан и поради тоа постојано имале нарачки за јапонска храна. После десет илјади нарачки за маки рол, тие решиле на луѓето да им го пружат она што го барале. Како започнале? Земале една порција …

Continue reading »

Sep 02

Претприемничко учење

Интересот за претприемништво добива национални и меѓународни размери. Претприемништвото стана предводница на економскиот развој на градовите, државите, владите, а образовниот систем се повеќе ја согледува оваа промена. Образованието од секогаш било клучна точка на дневен ред на јавноста бидејќи секоја земја мора да направи промени во образованието доколку сака да направи промени во економскиот развој. …

Continue reading »

Sep 01

Зошто нема лаборатории на факултетите за бизнис?

бизнис

Кога Николај Ворен бил докторант на Универзитетот во Оксфорд, живеел во студентски град заедно со други студенти од различни области, меѓу кои и од природните науки. Една вечер, после вечерата еден студент по хемија напоменал дека ќе тркне до лабораторијата за да тестира хипотеза на која штотуку се сетил. Оние кои студирале менаџмент воопшто немале …

Continue reading »

Aug 31

Три С за совршено

Блогот на Нила Пасрича – “1000 Awesome things”, ги промовира едноставните животни задоволства, од бесплатното кафе до чистата постелнина. Во овој искрен говор одржан за време на конференцијата TEDxToronto, тој открива три тајни кои започнуваат на буквата „С“ и кои ќе Ве доведат кон навистина чудесно живеење. Преземено од: www.ted.com

Aug 29

Решавање проблеми – Избирање стратегија со користење на креативно размислување

pg

Имате проблем? Не сте сами. Сите ние секојдневно се среќаваме со проблеми. Животот е бескрајна низа од проблеми. Добрата работа е што секој проблем има решение, иако тоа не секогаш е очигледно од самиот почеток. Решавањето проблеми може да биде сложено и фруструрачки. Консултантот Пеѓа Г. на својот блот www.newcreativeyou.com споделува две техники за креативно …

Continue reading »

Older posts «

» Newer posts

WordPress SEO